Alles over hoogsensitiviteit

pexels-hristo-fidanov-1252869

Hoogsensitiviteit: het is een begrip waar veel mensen nog altijd niet zoveel over weten, maar toch wordt het steeds vaker gebruikt. Hoogsensitiviteit is een ander woord voor hooggevoeligheid, en heeft betrekking op hoe sterk iemand reageert op externe prikkels. Dat kunnen visuele, auditieve of andere prikkels zijn.

Hoogsensitiviteit wordt vaak verward met emotionaliteit, maar de twee zijn wel degelijk verschillend. Wel is zeker dat iemand die hoogsensitief is alle soorten prikkels intenser ervaart. En dat zorgt er ook voor dat ze de wereld intenser beleven. Wat zijn nu enkele kenmerken van hoogsensitiviteit? In het onderstaande overzicht lees je meer!

De kenmerken van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit heeft betrekking op de manier waarop het zenuwstelsel van de mens werkt. Bij sommige personen is dat zenuwstelsel gevoeliger voor externe stimuli. Hieronder de voornaamste kenmerken:

1. Gevoeligheid aan geluiden

Een van de meest voorkomende vormen van hooggevoeligheid is een sensitiviteit aan geluiden. Van toeterende auto’s tot het geschreeuw van een baby, mensen die hoogsensitief zijn kunnen er minder goed tegen. Vaak zorgt dat ervoor dat hooggevoelige mensen minder goed tegen drukke omgevingen kunnen, en na sociaal contact meer rust nodig hebben.

2. Een grotere nood aan rust

Dat brengt ons bij het volgende kenmerk, namelijk dat hoogsensitieve personen méér tijd nodig hebben om te bekomen na een drukke gelegenheid. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als een sociale batterij, die bepaalt hoe lang je kunt functioneren in sociale situaties. Bij hoogsensitieve mensen is die batterij sneller leeg, waardoor ze méér recuperatietijd nodig hebben.

3. Creatief en empathisch

Hooggevoelige mensen zijn aan de andere kant echter ook vaak heel creatief. Van muziek tot schilderen, mensen met een hogere gevoeligheid doen het vaak beter in de kunst. Daarbij kunnen ze zich goed inleven in anderen, doordat hun gevoelige zenuwstelsel sneller emoties overneemt. Dat zorgt er ook voor dat ze vaak goede luisteraars zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *