De meest gemaakte fouten tijdens wandelingen

Ben je sinds kort begonnen met lange wandelingen maken in de bergen? Dan bestaat de kans groot dat je al een paar keer tegen een aantal problemen bent aan gelopen. Grote wandelingen en wandelingen in de bergen worden vaak onderschat. Wandelen in de bergen is heel anders dan wandelen in Nederland waar geen bergen zijn. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat onderstaande fouten vermeden worden.

Voorbereiding

Veel mensen vergeten belangrijke details tijdens het voorbereiden op een lange wandeling. Denk hierbij aan het lopen van een bepaalde route, de start van de route, eten en drinken tussendoor, welke paden je tegenkomt en meer. Zorg ervoor dat je de gehele wandeling van begin tot eind hebt uitgestippeld. Lees je goed in over de omgeving en welke spullen je mee moet nemen.

Vergeet hierbij ook niet te kijken naar het weerbericht van de dagen dat je gaat wandelen. Je wilt niet dat het vriest en je in je korte broek loopt. Ook wil je niet onnodig veel extra kleding mee sjouwen. Merk je dat je snel last krijgt van je voeten? Dan loop je waarschijnlijk met de verkeerde schoenen. Heb je al langere tijd last? Neem dan contact op met je huisarts om het na te laten kijken. Al met al wil je ervoor zorgen dat je orthopedische schoenen aandoet bij lange wandelingen om blessures en klachten te voorkomen.

Wel of niet fit?

Merk je dat je je ademhaling niet goed onder controle kunt houden of dat je benen aan het verzuren zijn? Dan heb je niet goed ingeschat welke afstanden geschikt zijn en welke te lang zijn. Wanneer je lange wandelingen op de planning hebt staan in de zomer wil je thuis ook al van start gaan door je conditie goed te trainen. Zo voorkom je klachten tijdens de wandeling en kan je gerust iedere wandeling afmaken.