Duurzaamheid van karton

dozen

dozen

Als je er op gaat letten, dan zul je merken dat je overal waar je komt kartonnen dozen ziet. Van melkpakken tot postpakketten, het is het ideale verpakkingsmateriaal. Het dient niet alleen ter bescherming van de inhoud, een beetje doos is tegenwoordig onderdeel van een uitgekiende marketingstrategie.

De klanten willen producten aangeleverd krijgen in attractieve verpakkingen, tegelijkertijd dient dit kostenbesparend en duurzaam te gebeuren, zonder dat de kartonnen dozen aan kwaliteit inboeten. Een zeer kostbaar gegeven hierbij kunnen té grote dozen zijn, waarbij er een surplus aan lege ruimte aanwezig is.

Op maat

De dozen nemen dan onnodig veel plaats in bij het vervoer, wat leidt tot hogere transportkosten. Ook dient een verpakking niet te licht of te zwaar te zijn. Voor de consument is het dan ook zaak om dozen op maat te bestellen.

Het proces van de vervaardiging van kartonnen dozen gebeurt op duurzame wijze.  De houtpulp komt voornamelijk vanuit Scandinavië waar speciaal onderhouden bossen, die een Forest Stewardship Council (FSC) certificaat dragen. Hierbij ligt de nadruk op het bewaren van het evenwicht in de bossen, omdat er telkens uit verschillende percelen van het bos wordt gekapt.

Houtpulp

Van het pulp wordt karton gemaakt en de meeste dozen die gebruikt worden voor transport zijn gemaakt van golfkarton. Om dit te maken wordt papier verwarmt, zodat er golven ontstaan, de ontstane warmte kan overigens weer dienen als gebouwverwarming.

De sterkte van het materiaal hangt samen met de kwaliteit van het papier dat gebruikt wordt en de hoeveelheid lagen. Nadat het karton gegolfd is, wordt het op maat gesneden, gestanst en bedrukt. Alles wat niet gebruikt wordt, zoals kartonresten, gaan terugnaar de papierfabriek die er weer papier van maakt.

Karton is uitermate geschikt om te recyclen. Het kan wel tot 7 keer hergebruikt worden in de papierfabriek. Het is dus zeer duurzaam materiaal om te gebruiken.

Geschiedenis golfkarton

Volgens de geschiedenisboeken werd de eerste kartonnen doos uitgevonden in 1817 in Engeland. Robert Gair bedacht daarna de op maat gesneden kartonnen doos in 1890. Hierbij ontdekte hij dat door tegelijkertijd te snijden en te kreuken, je geprefabriceerde kartonnen dozen kon maken. Het toepassen van dit idee aan gegolfd karton was een logisch gevolg hiervan.

De uitvinding van gebakken ontbijtgranen verhoogde het gebruik van kartonnen dozen.  Kellogg was één van de eerste bedrijven die kartonnen dozen als gebruikten. Later werd het steeds populairder in de voedselindustrie om een combinatie van karton en marketing hand in hand te laten gaan.

Gegolfd  of geplooid papier werd in 1856 gepatenteerd in Engeland en oorspronkelijk gebruikt als voering bij de vervaardiging van hoge hoeden, maar gegolfd karton was nog niet gepatenteerd en werd gebruikt als verzendmateriaal tot 1871. Het octrooi werd daarna uitgereikt aan Albert Jones. Hij gebruikte het gegolfde karton voor wikkelflessen en glaslantaarnschoorstenen voorafgaand aan het transport. De eerste machine voor het produceren van grote hoeveelheden golfkarton werd in 1874 gebouwd door G. Smyth in 1874 en in hetzelfde jaar lang verbeterde Oliver Lang het ontwerp van Jones door golfkarton aan beide zijden te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *