Elbrus beklimmen

pexels-christopher-becke-2782969

Bij de SSBA Salon zijn we gek op bergen. Bergbeklimmers kunnen het er allemaal over eens zijn dat het beklimmen van de Seven Summits, de hoogste toppen van elk van de continenten ter wereld, tot de hoogste prestaties van hun sport behoort; het is moeilijker om hen het eens te laten worden over welke toppen precies de Seven Summits vormen. Het probleem is er een van geografische indeling en perspectief. Ten eerste is er de vraag of Europa wordt beschouwd als een deel van Azië of als een continent op zich. Als men het idee van Eurazië als één continent accepteert, zouden er eigenlijk maar zes toppen moeten zijn.

 Een andere vraag over Europa: als men de Oeral accepteert als scheidslijn tussen Europa en Azië, moet het hoogste punt in Europa dan de Mont Blanc zijn, die onweerlegbaar volledig in Europa ligt, of de berg Elbrus, die, afhankelijk van de interpretatie, maar nauwelijks aan de classificatie als Aziatisch kenmerk weet te ontkomen? En dan is er nog de vraag of Australië in een aparte categorie is ondergebracht of dat het Oceanië omvat. Een paar klimmers formuleerde de twee meest populaire schema’s. De door de Amerikaanse bergbeklimmer Dick Bass samengestelde en beklommen lijst trekt de grens bij Australië zelf; de door de Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner samengestelde lijst omarmt Oceanië. Omdat geen van beide klimmers het concept van Eurazië onderschrijft of last heeft van de ligging van Mount Elbrus, houden wij de Seven Summits aan. Dit zijn ze! 

Afrika: Kilimanjaro

De hoogste piek in Afrika ligt boven de Kilimanjaro, een vulkanisch massief in het noordoosten van Tanzania, vlakbij de Keniaanse grens. Het massief strekt zich ongeveer 80 km in oost-westelijke richting uit en bestaat uit drie belangrijke uitgedoofde vulkanen, waarvan de jongste en de hoogste een centrale kegel heeft, Kibo, die oploopt tot 5.895 meter. 

Europa: Mount Elbrus

De hoogste top van de Kaukasus en het hoogste punt van Europa is de berg Elbrus in het zuidwesten van Rusland. Deze gedoofde vulkaan is meer dan 2,5 miljoen jaar geleden gevormd en heeft twee kegels die zich uitstrekken tot een hoogte van 5.642 meter en 5.595 meter. De hogere kegel werd voor het eerst opgestegen in 1874 door een Britse expeditie onder leiding van de Zwitserse gids Peter Knubel. Elbrus is bedekt met 22 gletsjers, die de Kuban rivier voeden. Zou jij Elbrus beklimmen

Noord-Amerika: Denali 

Denali (ook wel Mount McKinley genoemd), in het centrum van de Alaska Range in zuid-centraal Alaska, is de hoogste piek in Noord-Amerika. Het stijgt tot zo’n 5.500 meter van de Denali Fault aan de basis naar de hogere, meer zuidelijke van de twee toppen. 

Zuid-Amerika: Aconcagua

De Aconcagua, aan de Chileense grens in het westen en midden van Argentinië, is het hoogste punt van zowel Zuid-Amerika als het westelijk halfrond, maar de precieze hoogte ervan is al sinds het begin van de 20e eeuw onderwerp van discussie. In januari 2001 meldde een team van wetenschappers die gebruik maken van geavanceerde GPS-technologie een hoogte van 6.962 meter. 

Azië: Mount Everest

De Mount Everest, de hoogste berg van Azië en de wereld, staat op de top van de Grote Himalaya in Zuid-Azië, op de grens tussen Nepal en de Tibetaanse Autonome Regio China. Met een hoogte van 8.850 meter werd hij in 1852 voor het eerst erkend als het hoogste punt op het aardoppervlak door de Governmental Survey of India. 

Antarctica: Vinson Massif

Het Vinsonmassief, dat in 1935 werd ontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Lincoln Ellsworth, is de hoogste berg van Antarctica. Gelegen in de Sentinel Range van de Ellsworth Mountains in het westen van het continent, kijkt de top uit over de Ronne Ice Shelf. Het Vinsonmassief is 4,892 meter hoog. 

Oceanië: Puncak Yaya

Als er een breder net wordt neergehaald om Oceanië op te nemen, is de hoogste berg Jaya Peak, die in de Sudirman Range van de west-centrale hooglanden op het eiland Nieuw-Guinea te vinden is. Het is de hoogste eilandpiek ter wereld en stijgt tot een hoogte van 4.884 meter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *