Tips

Geld besparen als student

Als studenten iets niet hebben dan is het in de meeste gevallen wel geld. De meeste studenten gaan op kamers en krijgen wat geld van hun ouders. Of ze werken naast het studeren een slecht betaalde bijbaan. Maar echt veel zal dit niet opleveren en veel studenten bouwen schulden om te kunnen studeren. En studeren is natuurlijk ook een periode waar jongvolwassenen vele leuke dingen willen doen zoals feestjes en vakanties. Om deze reden is het belangrijk dat studenten effectief en slim met hun geld omgaan. In dit artikel bespreken we een aantal manieren waarop studenten geld kunnen besparen en onverwachte kosten kunnen vermijden.

Budget maken

Het eerste wat je als student moet doen om geld te besparen is een budget maken. Wanneer je precies weet wat er maandelijks binnenkomt en wat je maandelijks uitgeeft is het een stuk makkelijker om kosten te besparen. Je zult door je uitgaven bij te houden ook al snel zwaktepunten vinden waarop je kunt besparen. Veel studenten hebben veel koffie nodig om te kunnen functioneren maar Starbucks is niet de oplossing. Starbucks is relatief ontzettend duur en als je gewoon zelf je koffiezet bespaar je waarschijnlijk al honderd euro elke maand.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor eten. Als je vaak uit eten gaat als student zul je altijd zonder geld zitten. Je kunt veel beter gewoon thuis koken en goedkope ingrediënten bij de Albert Heijn halen.

Maak gebruik van de bibliotheek

Als je studeert heb je natuurlijk boeken nodig. Maar boeken kunnen vaak ontzettend veel kosten. Als je alle boeken koopt die je van je studie moet kopen elk jaar ben je al snel 1000 euro kwijt over een jaar studeren. Het is veel slimmer om gebruik te maken van je lokale bibliotheek en daar de boeken gewoon te huren zolang je ze nodig hebt. Dat is meestal niet langer dan 3 maanden. Een andere methode die mijn broer gebruikte was de boeken te kopen via bol.com en dan na gebruik ze terug te sturen en geld terug te vragen. Dit is natuurlijk een beetje brutaal maar ook heel slim.

Onverwachte kosten

Wanneer je als student hard je best doet geld te besparen is het natuurlijk verschrikkelijk als je onverwachte kosten hebt die hoog uitvallen. Een gestolen fiets of een kapotte laptop kan al het bespaarde geld in een klap je bankrekening uit doen vliegen. Ik had zelf een macbook reparatie Amsterdam nodig omdat mijn laptop uit mijn handen glipte. Ga daarom zorgvuldig met je spullen.