Haar

We worden er allemaal al mee geboren en de meeste van ons hebben het ook tot aan de dood, haar. Op sommige plekken zijn we er blij mee maar soms had het ook wel eens wat minder mogen zijn. Denk hierbij aan gezichtsbeharing bij vrouwen of bepaald lichaamshaar wat we liever niet zouden willen. Maar toch zou een mens niet zonder haar kunnen. Het lijkt in eerste instantie misschien niet zo maar sommige haren hebben ook een functie. Zo beschermen de wimpers en de wenkbrauwen voor bescherming van de ogen, zo kan transpiratie niet in de ogen lopen. En neus en oor haar zorgt voor bescherming tegen vuil en stof van buitenaf. Hoofdhaar heeft voornamelijk een esthetische functie. Het is een manier om je te onderscheiden van de rest. Er groeien gemiddeld tussen de 100.000 en 150.000 haren op de schedel. En die groeien ongeveer 0,3 mm per dag.

Haarsoorten

De een heeft golvend haar, de ander kleine krullen en weer een ander heeft steil haar. Hiermee kan je zoals hierboven al genoemd jezelf onderscheiden van een ander. Jouw type haar heb je te danken aan je ouders. Hadden allebei je ouders een grote bos afro krullen? Dan is er een hele grote kans dat jij dat ook zal krijgen. Het hoeft niet gelijk te betekenen dat je er ook mee wordt geboren maar op latere leeftijd zal je je echte volwassenen haar krijgen. Maar liefst 46% van de Nederlandse bevolking heeft steil haar. Dit is dus een veelvoorkomende haarstijl. Steil haar reflecteert veel licht waardoor het ’t meest glanzend lijkt. Van alle haartypes is steil haar bovendien het veerkrachtigst. 41% heeft golvend haar. Golvend haar is aan de bovenkant wat steiler en daarbij komt de golf of krul pas onderaan het haar. En dan heeft 11% maar krullend haar. Krullend haar is natuurlijk erg mooi en speels maar kan soms wel een hele klus zijn om goed in model te brengen.

Haarverlies

Helaas is niet iedereen altijd even blij met zijn haar. Door verschillende factoren zoals ouderdom of bepaalde ziektes kan het zo zijn dat je last krijgt van haaruitval. Dit kan een grote klap zijn voor je zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg hulpmiddelen of jou weer van een mooie bos haar te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een haartransplantatie of een mooie pruik! Ook kan je tegenwoordig extensions laten zetten. Deze worden dan met een klein vlechtje in je eigen haar gevlochten waardoor het een heel natuurlijk effect geeft en niemand ziet dat jij met extensions loopt!