Waarom moet je je merk registreren?

Het merkenrecht is onderdeel van het intellectueel eigendomsrecht. Hieronder vallen ook onder andere het handelsnaamrecht en het auteursrecht. Vaak denkt men dat het merk van een organisatie beschermd wordt door het handelsnaamrecht. Dit is echter niet het geval. Door het merk onbeschermd te laten, kan iedereen er mee aan de haal gaan – iets dat je koste wat het kost wilt voorkomen. Je merk is namelijk één van je meest belangrijke bezittingen. Om te verhinderen dat iemand er misbruik van maakt, moet je je op het merkenrecht kunnen beroepen. Hiervoor moet je eerst je merk registreren. Heeft jouw merk echt die bescherming nodig? Zo ja, hoe registreer je je merk dan?

Waarom heeft je merk bescherming nodig?

Je merk helpt jou te genieten van een goede reputatie. Jouw bedrijf maakt bijvoorbeeld de meest comfortabele schoenen of de heerlijkste chocoladerepen. Iemand die ervandoor gaat met jouw merk gebruikt jouw goede reputatie om geld te verdienen. Als zijn producten niet aan de verwachting van de consumenten voldoet, ruïneert hij bovendien de goede naam die jij hebt opgebouwd. Hierdoor is jouw merk en vervolgens ook je bedrijf in het ergste geval in de nabije toekomst vrijwel niets meer waard. Als jij je merk registreert, kun je hard optreden tegen mensen en bedrijven die jouw merk misbruiken. Je hebt het recht dan immers aan jouw kant. Zo bescherm jij je merk en je goede naam.

Hoe kun je je merk registreren?

Je kunt je merk registreren binnen de Benelux, binnen de EU of internationaal. Hoe groter het gebied waarbinnen je merk bescherming geniet, des te duurder is het registratieproces. Bovendien kost het meer tijd. Alvorens het merk goedgekeurd wordt, moet het aan een aantal pijlers voldoen. Het mag bijvoorbeeld niet op een reeds bestaand merk lijken. Ook mag de merknaam geen beschrijving zijn van het product dat je verkoopt. Om het deponeren van een merk in goede banen te leiden, kiezen veel bedrijven ervoor een merkenrecht advocaat om hulp te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *