vintage
Mode

Wat is vintage eigenlijk?

Op internet. In curiosawinkels. In de kringloop. Te pas en te onpas wordt de term ‘vintage’ naar je voeten gegooid. Hiermee lijkt een bepaald product opeens veel chiquer, waardoor het in waarde stijgt. Maar is dat wel altijd reëel? En wat betekent deze term nu eigenlijk? In deze blog geven de specialisten van Boutique Dani van Toll jou het antwoord. Hier lees je wat een bepaald artikel vintage maakt in plaats van ‘simpel’ tweedehands. Op zoek naar vintage designer tassen

Vintage: een definitie

Het meest bekende online woordenboek van de Nederlandse taal – de Van Dale – kan ons niet uit de brand helpen. Het woord komt namelijk niet in de gratis versie voor. In het Klein woordenboek van de Nederlandse taal wordt er voornamelijk gesproken over wijn. Hier wordt het woord omschreven als ‘van een goed jaar’. Bij voorwerpen gaat het om producten die een ouderwetse uitstraling hebben. Hier gaat het met name om verzamelobjecten.

Vintage en mode

Dieper onderzoek vertelt ons dat objecten als vintage worden bestempeld, wanneer het écht oude producten zijn. Ze zijn vaak van goede kwaliteit en geven duidelijk hun tijdsgeest aan. Ofwel: ze zijn een toonbeeld voor de periode waarin ze zijn geproduceerd. Vaak valt vintage in de periode van 1920 tot 1980. Hierbij wordt een minimale ‘ouderdom’ van tussen de 25 en 50 jaar aangehouden. Voldoet een product hier niet aan, dan is deze niet vintage.

Bij mode is dit iets anders. Mode verandert namelijk continu, waardoor een bepaalde stijl al snel in de vergetelheid raakt. Ook komen bepaalde stromingen snel weer terug, waardoor op dit moment de looks uit de 80ies en 90ies weer helemaal hip zijn. Bij mode houden wij bij de term vintage dus een andere periode aan. Komt een bepaald modestuk uit de jaren ‘60 tot ‘00? Ook dan mogen wij van vintage spreken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *