Welk materiaal kozijnen moet ik kiezen?
Tips

Welk materiaal kozijnen moet ik kiezen?

Is jouw huidige woning toe aan nieuwe kozijnen of moet je kozijnen kiezen voor je nieuwe woning? Dan vraag je je vast en zeker af welk materiaal kozijnen je moet kiezen, hout of kunststof? Wat is nou de beste keuze? We vertellen graag meer in deze blog! 

Houten kozijnen

Houten kozijnen zie je nog steeds overal om je heen en is ook wat de meeste mensen gewend zijn. Tot 10 jaar geleden hadden houten kozijnen nog altijd de voorkeur als het gaat om het uiterlijk. Kunststof kozijnen waren toen nog niet zo ver ontwikkeld en de eerste generatie kunststof kozijnen waren ook alleen verkrijgbaar in wit. Dit ging op den ging vergelen waardoor de kozijnen lelijk werden. Men vond dat kunststof kozijnen een afbreuk deden aan de sfeer en uitstraling van een woning waardoor de keuze voor kozijnen vrijwel automatisch op hout viel.  Daarnaast is het gevoel van hout voor veel mensen onovertrefbaar waardoor ze ook sneller voor houten kozijnen kiezen. 

Kunststof kozijnen

Maar tegenwoordig zijn kunststof kozijnen een stuk beter dan vroeger en daardoor in de afgelopen jaren ook een stuk populairder geworden. Daar waar kunststof kozijnen eerder alleen in wit verkrijgbaar waren, zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in vrijwel alle RAL-kleuren. Je kunt de kleur van kunststof kozijnen dus geheel aanpassen naar de kleuren van jouw woning. 

Ook is de kwaliteit van de kunststof flink vooruit gegaan.  Je kunt op een afstandje soms al bijna niet meer zien of kozijnen van kunststof of hout gemaakt zijn, zo klein zijn de verschillen. 

Hout of kunststof?

Maar welke van de twee materialen is nou het beste? Er zitten voordelen en nadelen aan zowel houten kozijnen als kunststof kozijnen maar het verschil tussen de twee wordt met de dag minder. Houten kozijnen hebben nog steeds een mooie uitstraling – maar gaan bijvoorbeeld op een gegeven moment wel rotten waardoor er meer onderhoud nodig is. Kunststof kozijnen daarentegen gaan bijna net zo lang mee als houten kozijnen, maar kunnen niet verrotten. Je hebt dus aanzienlijk minder onderhoud met kunststof kozijnen. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook brandveiliger dan houten kozijnen. 

Bij het kiezen voor het materiaal voor de kozijnen gaat het dus voornamelijk om gevoel en gewenning. Wat vind jij zelf het belangrijkste aan kozijnen? En wat past het beste bij jouw woning en levensstijl? 

Bron: HEPRO https://www.hepro.nl/